Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hastánc kellékei

Ujjcintányérok

 
Szent hanszer, amelynek neve Cybele istennő nevéből származik.
A hastáncosok hosszú ideje viselnek ütős hangszert az ujjakon, s e
hagyomány egész a modern időkig, a mai napig fennmaradt. Gyakran nevezik az ujjcintányért „zil”-nek, mivel török nyelven így hívják a cintányért.
 
Hogyan válaszzunk ujjcintányért?
 
Kezdők számára a legmegfelelőbb méret a 2,5 cm-es átmérőjű. A hivatásos hastáncosok nagyobb hangszert vásárolnak, amelynek hangját a zene mellett is lehet hallani.
Válasszünk olyan hangszert, amelyen kétoldalt két nyílás látható, ne olyat, amelyen középen csak egy lyuk van. Az utóbbit jobb, ha elfelejtjük, mert nehéz tartani és játszani is rajtuk.
Ha a tartógyűrű rugalmas zsinórból készült, jobb, ha azonnal kicseréljük. a legjobb, ha lapos fonott szalagot használunk, ami valamivel szélesebb, mint a nyílás.
 
Tanácsok az ujjcintányér használatához
 
A táncosok valamival nagyobb hurkot hagynak a huvelykujjra húzott cintányéron. Erre varrhatunk
2-3 apró, a gumi színével megegyező kagylógyöngyöt. Ennek segítségével könnyen, már tapintás alapján is megtalálhatjuk sötétben is, hogy melyik cintányért kell a huvelykujjunkra húzni.
A megfakult rézcintányért súrolófolyadékkal fényesíthetjük.
Fontos, hogy a cintányérok belső felén a gumit összetartó biztonsági tűk vagy gombok kicsik legyenek, ne zavarják a hangszer hangját. Ha a cintányér nem csörög, igazítsunk rajta!
 
 
Bot/pálca
 
A tradicionális egyiptomi pálcás/botos hastánc arab neve raks al assaya. A „raks” jelentése tánc , az „assaya” pedig a botra utal.
A női pálcás hastánc a férfiak harcművészetének játékos kifigurázása. A raks al assaya mozdulatai könnyedek, nőiesek és incselkedők.
A pálca különösen népszerű kellék, ha a hastáncos népi vagy történelmi táncot mutat be, hiszen eredetileg is a vidéki falvakból származik. A pálca jól mutat folk-előadásokon, ha az előadó tradicionális egyiptomi öltözéket visel, és tradicionális saidi zenére táncol.
 
Hogyan válasszunk botot/pálcát?
 
A táncpálcák hossza rendszerint megegyezik, bár apró különbségek lehetnek, hogy a hastáncosok a magasságukhoz megfelelőt tudjanak választani. A vékony pálcákat könnyebb forgatni, de ha túlságosan vékony, elhajlik és nem tudjuk a fejünkön egyensúlyozni.
 
Tanácsok a bot használatához
 
Amikor forgatjuk, az egyes végétől néhány centiméterre fogjuk, ne középen.
Ha pálcát tánc közben a fejünkön akarjuk egyensúlyozni, lakkozzuk be hajunkat
Ha éppen nem használjuk a botot kampós végénél fogva akasszuk fel, vagy fektessük sima felületre. Ne támasszuk a sarokba vagy hibás, egyenetlen felületre, mert elgörbülhet.
 
 
Fátyol
 
A fátyol használata különleges eleganciát kölcsönöz a hastánc előadásának. Ha lassúbb zenére táncolunk, lágy, érzéki hangulatot teremthetünk.
A fátyolhoz körülbelül három méter anyagra van szükség: erre legmegfelelőbb az áttetsző műselyem, amelynek csodás az esése, és tánc közben szépen hullámzik.
 
Hogyan válasszunk fátylat?
 
A fátyol általában négyszög vagy félkör alakú, hosszúsága pedig 2,5-3 méter között változik. Bizonyos mozdulatok csak meghatározott fátyollal mutatnak jól, pl. a dupla fátyoltánc félkör alakú fátyollal előadva a legszebb.
 
H kiválasztottuk az anyagot (pl.:műselyem, zsorzsett, szifon), vegyük fel és tartsuk a hátunk mögé kinyújtott karral. Fontos, hogy mindkét kezünkből még legalább 30 cm anyag lógjon le, mert ha ennél rövidebb, a fátyol valószínűleg túl rövid, és nehéz lesz táncolni vele.
Lehetőség szerint a szoknya színéhez illő fátylat válasszunk. Ha ellentétes színű fátyol mellett döntünk, ügyeljünk rá, hogy díszítése megegyezzen a szoknya színével.
 
Tanácsok a fátyol használatához
 
Mindig varrjunk szegélyt a fátyol szélére, így ujjaink automatikusan tudni fogják, hogy mikor értünk a széléhez és nem fogjuk elejteni. Ráadásul a szegélyről visszaverődik a fény, csillog,és még izgalmasabbá teszi táncunkat.
Varrjunk apró kagylógyöngyöket a fátyol szélére, oda, ahol a tánc közben majd nyújtott karral tartjuk az anyagot. Így könnyen megtaláljuk a fogás helyét a színpadon kívüli sötétségben.
 
 
Kard
 
A raks al sayf (kardtánc) erőteljes és drámai hatású. a nyugati országokból származó hastáncosok előadásában a kardtánc általában magába foglalja a kard fejen, vállon, csípőn vagy más testrészen való egyensúlyozását.
 
Hogyan válasszunk kardot?
 
A nehezebb kard könnyebben egyhelyben marad, mint a könnyű. ha most kezdjük az egyensúlyozást, jobb, ha nehézzel kezdjük. a kissé meghajlított pengét, mint a szabja vagy a handzsár, könnyebb egyensúlyozni, mint az egyenest.
Vásárlás előtt egyensúlyozzuk a kardot a kezünkön, hogy megállapítsuk, megfelelő-e. Fontos, hogy azonnal stabil, vízszintes helyzetbe álljon és ne dőljön egyik oldalra sem.
Számos kardnak van hüvelye, de akad olyan is, aminek nincs. A hastánchoz nincs szükségünk hüvelyre, de ha mégis van, drámaivá tehetjük az előadást, ha abból rántjuk elő a kardot.
 
Tanácsok a kard használatához
 
A frissen mosott haj csúszós. Lakkozzuk be a hajunkat a fejtetőn előadás előtt, így kissé ragadni fog, de a kard nagyobb valószínűséggel marad a fejünkön.
A rozsdásodás megelőzésére mindig kenjük át a kardot vékonyréteg olajjal. Ha mégis rozsdásodni kezdene, rézfényezővel állítsuk helyre csillogását.
Szállításkor a kard hegyére nyomjunk parafadugót, nehogy véletlenül megszúrjunk vele valakit.
 
 
Gyertyák
 
A gyertya szépséges fényével rabul ejti a közönséget. A lángok táncoló, vibráló árnyéka titokzatosságot kölcsönöz az előadásnak.
Törökországban létezik egy tradicionális néptánc, amelyben a táncos két gyertyát tart a tenyerén, karjait pedig a zene ritmusára mozgatja.
A fejen egyensúlyozott gyertyatartó, népszerű, hagyományos eleme az egyiptomi esküvői szertartásoknak. A táncos a fején egyensúlyozott gyertyával vezeti a menyasszonyt és a vőlegényt a fogadás helyszínére.
 
A gyertyatartó kiválasztása
 
Ha egyiptomi típusú gyertyatartóval akarunk táncolni fejünkre húzható sapkával, jobb, ha ott vesszük meg, ahol fel is tudjuk próbálni. Nem minden sapka ugyanolyan méretű, ezért érdemes válogatni.
Másik kedvelt módszer, ha két kisebb, gömb alakú üveggyertyatartót veszünk, amely tenyerünkben illik, és teamécsest teszünk bele.
Ha lehet, olyat válasszunk, amelynek mintáját az üvegbe égették, mert ez emeli a gyertyák vibráló fényének hatását.
 
Tanácsok a gyertyák használatához
 
Gyakorlásnál mindig tegyünk gyertyát a tartóba, mert az üres tartóval másként lehet egyensúlyozni.
Ragasszunk kis tükröket a gyertyatartóra, amelyek visszatükrözik a lángok fényét és intenzívebbé teszik a hatást.
Rövid gyertyákat tegyünk a tartóba, hogy a súlypont alacsonyan legyen, így könnyebben egyensúlyozhatunk.
 
 
Csörgődob
 
A csörgődob, amelyet arabul riqqnek vagy defnek neveznek, izgalmasabbá teszi a hastánc előadás élményét. Intenzitást és lendületet visz a zene ritmusába.
A hangszer különösen népszerű a cigányfantázia-stílus előadóinak körében. Bár a romáknak nincs tradicionális csörgődobbal kísért táncuk, a cigányokról alkotott képhez mégis hozzátartozik a tűz mellett csörgődobbal kísért tánc.
 
Hogyan válasszunk csörgődobot?
 
Ne válasszunk olyan, ami tompa, puffogó hangot ad.
A csörgődobok egy részét valódi, míg másokat szintetikus bőrből készítik. A valódi bőr megnyúlik és összehúzódik a hőmérséklet és a légnedvesség következtében, amely a hang minőségét is torzíthatja.
Ha gyakran fogjuk szabadtérben használni, jobb, ha szintetikus bőrből készültet veszünk.
 
Tanácsok a csörgődob használatához
 
Ujjunkon ne viseljünk gyűrűt, amikor csörgődobbal táncolunk, mert tökreteheti a hangszer bőrét.
Ne csak a zenei hangsúlyokra üssünk a hangszerrel.
Köthetünk ruhánk színéhez illő színes szalagokat a csörgődobra. A szalagokat a hangszer szélén lévő lyukakra kössük, s ezzel további izgalmas látványosságot vihetünk előadásunkba.